Verslag van een bijzondere scheepsreünie

30 september 2016

Vandaag kregen we bezoek van de nazaten van de bouwer van de museumboot Hendrina Johanna (1905) en de diverse schippers en bewoners die in de loop der jaren van dit schip gebruik maakten. Eigenlijk was het een soort familiereünie van de museumboot. Deze reünie was georganiseerd als afsluiting van het restauratie proces. Vanaf nu is de boot voor publiek opengesteld.

De Hendrina Johanna is een ijzeren Hagenaar uit 1905 van de werf in Doesburg, een dorpje aan de uitmonding van de Gelderse IJssel in de Oude IJssel. De opdrachtgever was de steenfabrikant Jan van Sadelhoff uit de gemeente Duiven. André van Sadelhoff (82 jaar), een van de kinderen, was ook bij de reünie aanwezig. De familie Wanders nam het roer later over.

Het schip vervoerde bakstenen en bouwmaterialen voor de vele vroeg 20e eeuwse wijken. De bakstenen werden gemaakt van rivierklei dat uit de uiterwaarden werd gewonnen. In het oostelijk deel van ons land stonden aan de rivieren veel steenfabrieken. De eigenaren van de Hagenaars kwamen dan ook vaak uit dit gebied. De familie Van Sadelhoff is daar een goed voorbeeld van.

Het maken van baksteen was zware handarbeid. Rivierklei werd in een vorm gedrukt en vervolgens gebakken. Een van de genodigden had dit werk ook nog gedaan.
We kregen een mal kado. Een mooie aanwinst voor onze museale collectie.

Een groot deel van de arbeiders was vroeger vrouw of kind. Stenen werden gestapeld en kruiwagens met tot 80 kilo aan steen werden aan boord gebracht. In rijen werden ze tot 82 ton opgestapeld in het ruim van dit schip.

Voor ondernemers als Van Sadelhoff was er werk genoeg in Den Haag. Er was rond de eeuwwisseling een ongekende bouwlust. Het inwonertal van Den Haag groeide explosief. Waarschijnlijk heeft het schip ook de stenen voor het Vredespaleis aangevoerd.

familiereunie mal